A. Algemene gegevens
Postadres: De Middenloop 75
Postcode:5704 JB
Plaats: Helmond

De gemeente heeft ten doel:
a. God te verheerlijken en Hem de eer te geven die Hem toekomt.

b. Zichzelf op te bouwen in het geloof, de liefde, de hoop en de verwachting van de komst van de Here en Heiland Jezus Christus, naar de gaven die God aan ieder gegeven heeft.

c. In de wereld te getuigen van de gekruisigde en opgestane Heer, door evangelisatie en zending.

d. Zichzelf uit te breiden door gelovigen op grond van hun persoonlijk getuigenis in de gemeente op te nemen.

Deze gemeente is een kerkgenootschap als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid.

Als gemeente zijn we lid van de ABC (Alliantie van Baptisten en CAMA-gemeenten). De ABC heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de Evangelische Gemeente Helmond.

B. Samenstelling bestuur.
Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de raad. De raad telt momenteel 3 leden. Geen van de bestuursleden is zelfstandig bevoegd om besluiten te nemen namens de gemeente. De raad bestaat uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. De bestuursleden ontvangen geen salaris of beloning voor hun werkzaamheden.

C. Doelstelling/visie.
De Evangelische Gemeente Helmond verwoordt in de eerste artikelen van de Statuten wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van haar structuur, haar organisatie en andere zaken.

D. Beleidsplan.
Momenteel werken we samen aan het stabiliseren van de gemeente op diverse gebieden.

- de geestelijke ontwikkeling (van kind naar jongeling naar vader; 1 Joh.2) van de gemeente.
- de saamhorigheid en het gemeentebesef wat daaruit voort mag vloeien
- de roeping van de gemeente om als getuige van Christus in de samenleving dienend aanwezig te zijn.
- de financiële ontwikkeling van de gemeente om dit alles (en meer) mogelijk te maken.

We streven naar een gezonde leeftijdsopbouw van de gemeente waarin alle generaties vertegenwoordigd zijn. We willen samen het huisgezin van God zijn.

E. Verslag Activiteiten.
De raad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een levende gemeente. Dat doet zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijk werk. Enkele taken zijn conform de statuten gedelegeerd naar afzonderlijke taakgroepen. Zij behartigen bepaalde taken binnen het gemeente-zijn.

F. Voorgenomen bestedingen.
De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk gemeentewerk (of gemeente-zijn) vertoont een grote mate van continuïteit: kerkdiensten worden gehouden en ook andere kerkelijke activiteiten vinden plaats. In de kolom begroting in het overzicht onder G. is dit cijfermatig in beeld gebracht.

G. Staat van baten en lasten met toelichting.

Onderstaande staat van baten en lasten geeft via de kolom begroting inzicht in de begrote ontvangsten en de voorgenomen bestedingen in het verslagjaar. De kolom rekening geeft inzicht in de daadwerkelijk gerealiseerde ontvangsten en bestedingen.

De voorgenomen bestedingen voor het komende jaar zullen niet sterk afwijken van de voorgenomen bestedingen van het verslagjaar.

Financieel verslag over het boekjaar 1 juli 2016 t/m 30 juni 2017 :

Begroting 2016/2017      Rekening  2016/2017
Baten
       1.     Bijdragen Gemeente        12.000       14.438
       2.     Diverse inkomsten             300         1.028
       12.300            15.466
Lasten
       3.     Diensten, Bijbelstudie en gebedsavonden             6.900         6.600
       4.     Evangelisatie en zendingswerk         2.400         2.288
       5.     Advies en begeleiding vernieuwingstraject         1.600            438
       6.     Administratiekosten & Verzekering         1.100            884
       7.     Overige kosten         1.000            798
     13.000       11.008

Toelichting

Kerkgenootschappen en hun onderdelen zorgen in Nederland zelf voor de benodigde inkomsten voor hun activiteiten. Aan de gemeenteleden wordt elk jaar gevraagd om hun bijdrage voor het werk van de gemeente waartoe zij behoren.

Ad 1: Tienden, giften, schenkingen

Ad 3: Huur samenkomstruimte, reiskostenvergoeding spreker, zondagschool etc.

Ad 4: Financiële ondersteuning zendingswerk, praise avond, materiaal ten behoeve van evangelisatie

Ad 5: Consultancy kosten inzake vernieuwing van de gemeente

Ad 6: Lidmaatschap ABC gemeente, kantoormaterialen, bankkosten, verzekeringskosten etc.

Ad 7: Vervanging apparatuur, muziek